Hvad er compliance?

Og hvorfor er det vigtigt for din virksomhed?

Nogle engelske ord lader sig bare ikke oversætte direkte. Derfor bliver de – ofte uden nærmere forklaring – brugt i flæng på det oprindelige sprog. Langt de fleste engelske ord får ikke en dansk pendant, og sniger sig på den måde ind i danske sætninger.

Ordet compliance har bidt sig fast i ordforrådet hos det danske erhvervsliv og skal ingen steder. Men ved du hvad der helt præcis menes, når compliance bliver brugt i en sætning? I denne artikel kan du læse om ordets betydning, og hvad vi mener, når vi taler om compliance i forhold til din forretning.

Du er også altid velkommen til at kontakte vores juraafdeling for et møde om dine behov.

Definitionen af compliance

Compliance kan have flere betydninger afhængig af hvilken sammenhæng man bruger ordet i: Efterlevelse, overholdelse, indvilligelse og opfyldelse som eksempler.

Selskabsretligt bruger jurister ordet i forbindelse med overholdelse af regler og efterlevelse af retningslinjer. På den måde, kan man vel godt forstå, at de fleste holder sig til at bruge et enkelt ord.

Compliance kan ses både som en handling (noget du gør for at overholde reglerne) og som en standard (noget der efterleves i din virksomhed).

At være compliant er derfor ikke noget smart, som din virksomhed kan vælge at være. Det er noget den skal være. Samtidig er der forskellige former for compliance, der gør sig gældende for lige præcis din branche og virksomhed.

Hvorfor er compliance vigtigt?

Det er ikke omkostningsfrit at arbejde bevidst med compliance. Så hvad gør compliance for dig og din virksomhed? Sagt på en anden måde: Hvad får du for pengene?

 

Du undgår bøder og sanktioner

Vi starter med det åbenlyse. Compliance er juridisk beskyttelse til din virksomhed, for selvfølgelig skal du overholde gældende lovgivning

 

Du opnår større økonomisk stabilitet

Uforudsete udgifter giver en ustabil økonomi. Ved at sikre compliance kan din virksomhed undgå de økonomiske tab, der er forbundet med bøder og sanktioner. Et brud på GDPR kan betyde en bøde på op til 4% af din globale omsætning. Har du sat penge fra til det?

 

Du forbedrer dit omdømme

Når du arbejder aktivt med compliance, opbygger du også et stærkt omdømme som en pålidelig og ansvarlig aktør. Forbrugere og investorer vægter i stigende grad etiske og ansvarlige forretningspraksisser højt. Desuden tiltrækker et godt omdømme ikke kun kunder, men også dygtige medarbejdere og investorer

 

Du opnår større operationel effektivitet

Når du etablerer klare regler og procedurer, forbedrer det den interne kontrol og effektivitet. Klarhed omkring roller og ansvar reducerer risikoen for misforståelser og konflikter. Desuden kan en systematisk tilgang til compliance hjælpe med at identificere og minimere risici tidligt, før de udvikler sig til større problemer.

Få rådgivning

Tre spørgsmål på vejen til compliance

Et godt fundament for dit compliancearbejde er at arbejde med følgende tre spørgsmål:

 

  1. Hvilken lovgivning er relevant for din virksomhed?
  2. Hvordan har du tænkt dig at overholde lovgivningen?
  3. Hvordan kontrollerer du at lovgivningen overholdes?

 

Mange virksomheder har en juridisk rådgiver med på sidelinjen, når det kommer til compliance. Og ja – det er rigtigt, at det er en udgift.

Men se juristens arbejde for dig som value-for-money. Hun kan styre dig uden om omkostningstunge processer og holde fokus på det relevante arbejde. For udover de specifikke regler, din virksomhed skal overholde, kan juristen også identificere de krav, du ikke behøver bruge tid på.

Få rådgivning om compliance

Vores jurister tager gerne et møde med dig om dine behov, inden du beslutter dig for om vi skal rådgive dig.

Udfyld kontaktformularen herunder, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

Rådgivning om medarbejderforhold

Der er overraskende meget jura forbundet med det at have medarbejdere, og som arbejdsgiver skal du have styr på det hele. Vi hjælper med overblikket både før, under og efter ansættelse.

Læs mere

Kontrakter og aftaler

Klare aftaler med samarbejdspartnere, leverandører og kunder giver sikkerhed for begge parter. Vi kan opsætte eller gennemgå kontrakter, så du ved hvad du går ind til.

Læs mere

Seneste artikler og udgivelser