Er det bedst at oprette enkeltmandsvirksomhed eller stifte et selskab?

Læs om fordele og ulemper her.

Drømmer du om at oprette dit eget CVR-nummer for en virksomhed og blive din egen chef? Men er du i tvivl om du skal oprettet enkeltmandsvirksomhed eller stifte et selskab? Så skal du læse med her. Vi giver dig nemlig en komplet guide til opstart af din nye virksomhed. Herunder kan du læse om fordele og ulemper ved de forskellige virksomhedsformer, og hvorfor du skal stifte et selskab fra starten, hvis du ved, du på et tidspunkt vil sælge.

“Skal jeg oprette en enkeltmandsvirksomhed eller stifte et selskab”?

Det er et enkelt men overraskende kompliceret spørgsmål, og der er mange forskellige parametre du skal tage i betragtning. Et af dem er risikoen, hvis noget går galt. I en enkeltmandsvirksomhed hæfter du selv ubegrænset, mens man ved et selskab kun hæfter med selskabskapitalen. Andre parametre er offentligheden i et selskab, de skattemæssige aspekter og fleksibilitet. Det lyder komplekst, men lad os prøve at gøre det mere overskueligt

Indhold:

Skattemæssige fordele og ulemper ved et selskab

Skattemæssige fordele ved et holdingselskab

Flere risici forbundet med en enkeltmandsvirksomhed

Det får du når hos Attent, når vi stifter dit selskab

Det er billigt at stifte et selskab på en online juraplatform. Men du kommer til at mangle den personlige rådgivning, som er alfa og omega for at stifte selskabet korrekt fra starten.

Hos Attent tager vi fuldt ansvar for den rådgivning, vi giver dig, og modsat et advokathus er der ingen dyre salærer.

Hos Attent får du en kombination af jurister, revision og rådgivning samlet i ét hus. Det er med til at skabe et helstøbt overblik, og give dig den bedste rådgivning hele vejen rundt om din virksomhed.

Få rådgivning her

Skattemæssige fordele og ulemper ved at oprette enkeltmandsvirksomhed kontra at stifte et selskab

Når du ejer en enkeltmandsvirksomhed, betaler du som udgangspunkt personskat af hver en krone du tjener medmindre du er i virksomhedsskatteordning.

I et selskab betaler selskabet skat af selskabets skattepligtige indkomst, men selskabsskatten er på 22%. Den personlige skat er væsentlig højere og kan være omfattet af topskat.

I et selskab modtager du løn som i ethvert andet ansættelsesforhold, og lønomkostningen kan fradrages i selskabets skattepligtige indkomst. Derudover har du som anpartshaver/aktionær mulighed for at udlodde udbytte til en beskatning på 27 % inden for skats progressionsgrænse.

I en enkeltmandsvirksomhed får man som ejer ikke løn, men kan hæve af virksomhedens midler. Afhængig af beskatningsformen bliver du som ejer af en enkeltmandvirksomhed personligt beskattet af enten overskuddet eller de hævninger, der foretages i årets løb.

I bund og grund giver det mening, at stifte et selskab, hvis der er en forventning om større overskud og ønsket om begrænset hæftelse.

Vi giver dig et eksempel herunder.

Eksempel: Lad os sige at du har tjent en million

Hvis du generer et overskud på en million i din enkeltmandsvirksomhed, skal du betale personlig skat af overskuddet og topskat af det, som overskrider topskattegrænsen.  

Hvis dit selskab generer et overskud på en million, betaler selskabet 22% i skat. Hvis du som kapitalejer hæver 500.000 kr. i løn til dig selv, så kan selskabet trække omkostningerne til lønnen fra i den skattepligtige indkomst. Personligt betaler du almindelig skat af den løn, du har taget ud.  

Læs mere om selskabsstiftelse

Skattemæssige fordele ved at stifte et holdingselskab

Hvis du allerede fra starten forventer på et tidspunkt at lave et exit fra virksomheden, er det en stor fordel at stifte et selskab – og gerne et holdingselskab – fra starten, og drive din forretning fra selskabet. Fordelen ligger i at datterselskabsaktionerne er skattefri, når du sælger dem. Du får dermed pengene for salget skattefrit i holdingselskabet.

Det er først når du tager dem ud til dig selv personligt, at du skal betale skat af dem. Hvis dit holdingselskab ejer mere end 10% af driftselskabet, kan du skattefrit flytte dit udbytte fra driftsselskabet til dit holdingselskab.  

Læs mere om køb og salg af virksomhed

Flere risici forbundet med en enkeltmandsvirksomhed – og så alligevel ikke…

Hvis noget går galt og din personlige virksomhed bliver mødt med et erstatningskrav, hæfter du selv personligt og ubegrænset. Hvis du har stiftet et selskab, kan du maksimalt hæfte med selskabskapitalen.

Hvor stor risikoen for krav er, afhænger af din branche. En blomsterhandler vil som regel ikke have så stor sandsynlighed for at blive mødt med store krav, som en håndværker. Men vær opmærksom på, at risikoen for krav stiger, når du ansætter din første medarbejder. 

Når du stifter et selskab, kan alle se dit regnskab

Det kan være både en fordel og en ulempe afhængig af om det går dig godt eller skidt. Der er mere offentlighed i et selskab, og det kan for mange være en ulempe – i hvert fald i starten, hvor omsætningen ikke er så stor.

Omvendt er der mere gennemsigtighed for dine kunder, og hvis de kan se at resultaterne forbedres med tiden, giver det en tryghed for dem.  

Få din enkeltmandsvirksomhed ind under virksomhedsskatteordningen

Ved virksomhedsskatteordningen bliver din enkeltmandsvirksomhed stillet som om den er et selskab. Her kan du nøjes med at betale en skat på 22% (som selskabsskatten).

Det kan dog være komplekst at opfylde kravene og du får brug for økonomisk rådgivning, hvilket også er en omkostning. I visse tilfælde kan det derfor bedre betale sig at omdanne din enkeltmandsvirksomhed til et selskab. 

Læs mere om selskabsstiftelse

Blev du klogere?

Om du skal vælge den ene eller den anden løsning er altså fuldstændig op til dig og dine ønsker til den virksomhed du vil starte. Vi kan hjælpe dig med at komme helt rigtigt fra start. Kontakt os via formularen herunder, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.